De mooiste gebieden van Zuid-Limburg

Dat Zuid-Limburg veel moois te bieden heeft, dat hoeven we je inmiddels niet meer te vertellen. In deze blog vertellen we je alles over waar je de mooiste natuur kunt vinden, heerlijk kunt genieten van stiltegebieden en waar je de verfrissende wateren die Zuid-Limburg te bieden heeft kunt vinden. 

De meest zuidelijke provincie van Nederland heeft een opvallend eigen uitstraling. In Limburg wordt het in de zomer niet alleen standaard 5℃ graden warmer dan de rest van Nederland, ook is er geen een gebied in Nederland dat zo heuvelachtig is. We nemen je graag mee naar de hotspots van Zuid-Limburg. 

Waan je in het groen in Zuid-Limburg

Er zijn zoveel mooie groene gebieden in Zuid-Limburg dat wij geen keuze kunnen maken. Maar wat is nu echt de top drie bijzondere hotspots met een hoge natuurwaarde? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet! 

  • Magische maasvallei → Dat dit gebied in beheer is door natuurmonumenten verbaasd ons niks. Dit is de plek waar de Maas haar vrijheid terugkrijgt. 
  • Brunssummerheide → Groener dan deze plek wordt het niet. In dit natuurgebied kom je heerlijk tot rust. Ben je op getaway met je kids? Ook zij zullen deze plek geweldig vinden. 
  • Ravensbosch → Ga je liever het bos in? Dan is dit dé plek. Dit bosgebied zit vol groene heuvels met hoogteverschillen tot wel 50 meter. Door het lichtinval tussen de bomen heeft dit bos een mysterieuze sfeer. 

 

Het is tijd om jezelf op te laden 

Door de drukte van het dagelijks leven, het vele (thuis)werken en verplichtingen die je hebt is het belangrijk dat je jezelf zo nu en dan oplaadt. Waar kun je dit beter doen dan in de stiltegebieden van Zuid-Limburg? Een stiltegebied zijn 31 - door de provincie aangewezen - gebieden waar de geluiden van de natuur zo min mogelijk verstoord mogen worden. Laad jezelf op en kom terug als nieuw. We hebben ook hier een top #3 voor je samengesteld.

Het Bovenste bos

Dit stukje natuur wordt ook wel het mooiste hoekje van Nederland genoemd en dat is niks voor niks. Wanneer je jezelf waant in dit natuurgebied heb je het gevoel alsof je de Ardennen bent binnengelopen. Denneboom, wilde zwijnen en heuvelachtige uitzichten is wat dit natuurgebied haar sfeer geeft. 

De Piepert

Dit is het natuurgebied als je houdt van levendige flora en fauna. Het bovenste gedeelte van De Piepert staat bekend als het Eyserbos. Dit stiltegebied is de plek waar je tot rust komt. Een uniek iets aan deze plek zijn de spoortunnels. 

Hoogbos en kastelen

Last but not least: de route in het dichtbegroeide Hoogbos. Op deze route kom je niet alleen de mooiste natuur tegen maar ook bijzondere kastelen met robuuste muren en opvallende torens. Deze route is daarom ook extra leuk de kids. Houd er wel rekening mee dat dit een route is van maar liefst 8,8 km. 

 

Stromende rivieren, kabbelende beekjes en bronnen

Vergeet ook zeker niet de mooie wateren van Zuid-Limburg. De Maas en andere riviertjes als de Geul, Gulp en de Geleenbeek in Zuid-Limburg zijn zeer bepalend voor de regio. Zuid-Limburg is er voor de waterratten en watersporters onder ons. Blijf je liever op het droge? Geniet dan van mooie wateren via een wandel- of fietsroute. 

 

Wil jij Zuid-Limburg bezoeken? Overnacht dan in één van onze mooie vakantieplekken. Zie ons aanbod hier